Jobba hos oss

Strålsäkerhet är mer aktuellt än någonsin. Vi växer som myndighet och behöver dig. Gör Sverige och världen säkrare – på ett av landets viktigaste jobb.

Nyheter

  • Inbjudan: Vetenskapliga rådet för UV-frågor presenterar sin årliga rapport

    Välkomna till ett seminarium där årets rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd om ultraviolett strålning presenteras. Seminariet går att följa online eller på plats på vårt huvudkontor i Solna.

  • Strålsäkerhetsmyndigheten stärker strålsäkerheten i Ukraina

    Strålsäkerhetsmyndighetens samarbete med Ukraina har sedan 2022 utökats för att möta konsekvenserna av Rysslands fullskaliga invasion av landet. Stödet sker bland annat i form av utrustning och syftet är att stärka strålsäkerheten. Detta redovisar Strålsäkerhetsmyndigheten i en rapport som lämnats till regeringen.

  • Ny kartfunktion visar minskningen av cesium-137 efter Tjernobyl

    Strålningen från de utsläpp som skedde i samband med Tjernobylolyckan har minskat till följd av de radioaktiva ämnenas sönderfall. Med en ny kartfunktion kan du nu se hur stora mängder cesium-137 som finns kvar i marken i olika områden i Sverige och jämföra med nivån efter olyckan 1986.

Varför och hur vi mäter radiovågor

Strålsäkerhetsmyndigheten mäter regelbundet hur människor exponeras för radiovågor från mobiltelefonmaster. Följ med Strålsäkert ut på en mätrunda i Solna och Sundbyberg. I avsittet får du veta hur man mäter och varför. Du får även en lektion i grundläggande strålningsvetenskap, med fokus på elektromagnetiska fält.

Är du intresserad av pågående arbete med kärnavfallsfrågor?

Den 10 april arrangerade Strålsäkerhetsmyndigheten ett informationsmöte om kärnavfallsfrågor. Under mötet informerade representanter för myndigheten översiktligt om arbetet som pågår kring radioaktivt avfall.

Dags att förnya din anmälningspliktiga verksamhet?

Bedriver du anmälningspliktig verksamhet? Då kan det vara dags att förnya din anmälan i vår e-tjänst. En anmälan är giltig i 5 år och förnyelse av anmälan kan göras när din anmälan förfaller inom 6 månader. Vid en förnyelse av anmälan kan du även genomföra ändringar avseende utrustning, fakturauppgifter och liknande.

Har du blivit skadad vid en kroppsbehandling?

Har du blivit skadad vid en kroppsbehandling med strålning, exempelvis fått en brännskada efter hårborttagning med laser? Eller vill du informera om en verksamhet som inte arbetar strålsäkert? Välkommen att tipsa oss.

Om du blivit skadad är det viktigt att du kontaktar 1177 eller din vårdcentral. Om skadorna är akuta ska du ringa 112.